Buro BRAND
11 juli 2019

Lief Dagboek,

Vandaag zat ik weer eens in een brainstormsessie met het team en het was niet best. Zoals altijd werd er ontzettend veel gepraat en maar weinig geluisterd. Johan zat weer op z’n stokpaard en hield een monoloog over ‘projectmatig werken’ die uren leek te duren. Ondertussen zag ik Sandy alleen maar voor zich uit staren, ze heeft de hele sessie letterlijk drie woorden gezegd (terwijl zij hier toch ook mee te maken krijgt). Rachelle maakte er een soort missie van om alles dat Johan zei van tegengas te voorzien en Rick zei op alles alleen maar “goed punt”. De rest liet ook nergens het achterste van hun tong zien. Zo frustrerend!

Terwijl ik gewoon zeker weet dat iedereen hier met goede ideeën rondloopt, waarom lukt het dan niet die eruit te krijgen.

In plaats daarvan zitten we met z’n allen twee uur in een ruimte en kom ik naar buiten met het gevoel alsof m’n hersenen met een stofzuiger via m’n neus naar buiten zijn gezogen.

Over twee weken staat er weer een brainstorm gepland. Heb er nu al zin in. 

Not!

14 augustus

Wat ik gister meemaakte heeft denk ik m’n leven veranderd. 

Okay, misschien wat overdreven, maar het was wel een klein puzzelstukje dat op z’n plek viel.  

Sandy had me gepusht om deel te nemen aan een ‘creatieve sessie’ en ik kan niet zeggen dat ik direct enthousiast was (“gaan we schilderen ofzo?”), maar man wat ben ik blij dat ik toch ben meegegaan. 

De middag werd geleid door iemand die zichzelf een ‘visual thinker’ noemde en de hele middag hebben we eigenlijk alleen maar getekend. Getekend! 

We tekenden onze ideeën en oplossingen uit en die werden allemaal verzameld op een aantal flip-overs. Ik zag meteen hoe de groep door tekenen en interactieve opdrachten echt geïnspireerd raakte. En wilde voortbouwen op de ideeën van de ander! Het gaf zo’n boost, dat we na vier uur een concept en actielijst klaar hadden liggen, dat heb ik nog nooit meegemaakt. 

Ik had wel eens van ‘visual thinking’ gehoord, maar had eigenlijk niet bedacht dat het voor mijn situatie zo interessant kon zijn. 

7 september

De afgelopen tijd heb ik me een beetje verdiept in Visual Thinking (wat zijn er een hoop leuke boeken over te vinden) en vorige week besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Met een paar simpele tips en oefeningetjes maakte ik een plannetje voor de volgende brainstormsessie. Iedereen kreeg z’n eigen kleur sticky notes waar ze op konden schrijven en tekenen. Ik had wat simpele tekenregels en wat korte oefeningen voorbereid om de brainstorm levendig te maken. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best een beetje spannend vond om dit voor te stellen aan het team. Vooral Johan reageerde (zucht) niet super enthousiast. Maar nu ik het had aangekondigd, moest ik er wel mee doorgaan. Bovendien was het heel kleinschalig allemaal, omdat het met m’n eigen team was, dat maakte het in ieder geval behapbaar. In het ergste geval konden we over een maand gewoon weer terug naar een saaie geestdodende brainstorm. 

Het resultaat was bizar. 

Bizar goed haha! 

Tegen het eind van de sessie hadden we ineens een lijst ideeën waar we mee verder gaan, een lijst met ideeën die sowieso afvallen en een actielijst met onderverdeling van de acties. 

Maar het belangrijkste resultaat vond ik de energie en (durf ik het te zeggen) passie (ja dat durf ik) die in het team opleefde. Doordat iedereen mocht tekenen, kregen ieders ideeën evenveel ruimte: Sandy leefde op zodra ze mocht tekenen. En belangrijker nog, een aantal van haar ideeën waren steengoed. En in plaats van elkaar in de haren te vliegen lukte het Johan en Rachelle nu om juist voort te bouwen op elkaars ideeën, wat een verschil! 

Mensen bleven na de sessie hangen bij de flip over en discussieerde, ze gingen energiek de ruimte uit. En ik had voor de verandering niet het gevoel dat ik was leeggezogen, maar juist opgeladen. 

Klinkt een beetje over-enthousiast misschien, haha. En het was ook echt geen uitstorting van de heilige geest daar, maar ik zag wel dat er iets begon te veranderen.  

Bij de koffieautomaat hoorde ik Rick naderhand enthousiast vertellen over de sessie aan een van de jongens van H.R. De laatste keer dat Rick enthousiast was, was geloof ik in 2016 toen we aankondigden dat medewerkers aanspraak konden maken op een financiële tegemoetkoming als ze een laptop aan zouden schaffen. 

Dus er is in ieder geval iets aan het veranderen. 

23 januari

Sinds die eerste voorzichtige sessie heb ik me steeds verder verdiept in Visual Thinking. Naast een aantal boeken gelezen, heb ik nu zelfs een aantal trainingen hierover gevolgd. En ik begin steeds beter te zien hoe ik het kan inzetten om met een groep sneller tot betere resultaten te komen.  

Zo ben ik een werkgroepje ‘creatieve sessies’ gestart. Daarbinnen denken we na over manieren om samen met collega’s, klanten en partners samen te werken. Op een visuele, creatieve manier en met ruimte voor alle verschillende stemmen (ook de ‘raamstaarders’).  

Weet je wie er nog meer in die werkgroep zit? 

Johan! Kun je ’t je voorstellen? 

Hij zit af en toe nog steeds op z’n stokpaardje. Maar dat is nu: Visual Thinking! 

Liefs,

Een visual co-creator


Ben jij ook een Visual Co-Creator?

Herken je jezelf in dit dagboek?

Wil je graag samen met andere actief aan de slag gaan met de dingen die er echt toe doen?
Wil je visuals gebruiken om gezamenlijke ideeën en afspraken duidelijk te hebben?

Daar kunnen wij je bij helpen, met het speciale Visual Co-Creator trainingspad.Door Hugo Seriese