Buro BRAND
3 maart 2019

Lief Dagboek,

Vandaag gingen we met ons onderzoeksteam de tussentijdse resultaten van onze productiviteitsanalyse presenteren aan het MT. We werken al ruim een jaar aan dit monster van een project en de belangen zijn hoog, dus het is van het cruciaal dat we het MT begrijpt wat we hebben ontdekt en dat zij kunnen bepalen welke aanpassingen er vanuit hen moeten komen! Samen met Raúl en Lucy zouden we de analyse delen en daarna nog kort tijd hebben om vervolgstappen te bespreken, ik was er nerveus voor.

We hadden namelijk met het team al moeite mee gehad om voor onszelf helder te krijgen wat de cijfers betekenden, en ik kon ook niet zeggen dat ik zoveel vertrouwen had in het presenteren van de data aan het MT in een uurtje. Nou…m’n angst was terecht. Het. Was. Een. SHITSHOW. Het MT begreep er niks van, het leek alsof Raúl niet meer snapte hoe we tot onze conclusies waren gekomen, Lucy stond maar te hameren op de grafieken, en ik… ik wist het ook niet meer. Wij dachten te weten hoe we complexe data inzichtelijk konden maken, maar blijkbaar toch niet!

22 maart

Dagboek, ik heb lentekriebels zo vrolijk voel ik me! Na dat fiasco van onze productiviteits-presentatie heb ik de kans aangegrepen om bij een ander onderzoekteam te helpen met hun dataverwerking. Even weg van het analyseren. Maar wat gebeurde daar! Ik kon meekijken hoe dat onderzoeksteam hun data analyseerde en het was te gek! Ik was eerst wat huiverig toen ik hun ruimte binnenkwam en al die mensen met post-its en stiften(en zelfs houtskool) in de weer zag, maar toen ze me er kort mee doorheen namen, besefte ik het ineens: joh! Ik ben hier nog geen kwartier en ik begrijp meteen wat ze hebben gedaan, wat voor data ze binnen hebben gekregen, en wat de conclusies zijn!

De projectleider vertelde dat het team zich hadden laten opleiden tot Visual Thinker om te helpen met het helder maken van complexe verbanden en structuren. Ze hadden vergelijkbare ervaringen gehad als wij met ons onderzoeksteam. Bij binnenkomst dacht ik dat het chaotisch en onnodig was, al die schetsen en post-its, maar als ik er nu naar kijk, zie ik ineens alle verbanden! Als ik klaar ben met de dataverwerking bij dit project, ga ik sowieso kijken hoe we Visual Thinking kunnen toepassen bij onze eigen productiviteitsanalyse!

15 april

Ik zit nog steeds in m’n high! Ik durfde niet direct mijn team mee te nemen in deze euforie, dus ik ben eerst zelf begonnen met mezelf verdiepen in een aantal Visual Thinking boeken. Ik leerde hoe ik gebruik kan maken van vormen, kleur, tekst en simpele illustraties om verbanden aan te geven. Bij onze eerstvolgende interne bespreking van het onderzoek heb ik mijn aandeel gepresenteerd aan de hand van een aantal zelfgetekende grafieken. Door die paar heldere grafieken verliep onze bespreking zoveel soepeler, Raúl wist meteen wat voor invloed dit zou gaan hebben op zijn onderdeel van het onderzoek. Ook Lucy raakte meteen enthousiast en kon veel makkelijker inhoudelijke vragen stellen.

Voor onze volgende tussentijdse presentatie met het MT verdiepten we ons alle drie in Visual Thinking. Samen zijn we door onze data gegaan en hebben we met behulp van visuele technieken de data geanalyseerd en een aantal simpele grafieken en infographics gemaakt voor tijdens onze presentatie. Nou, ik was weer nerveus voor deze meeting, maar dit keer waren het goeie zenuwen! Het MT was super geanimeerd aan het discussiëren en vragen aan het stellen. Wij konden er veel makkelijker met hen over praten en we liepen allemaal weg van de meeting met een gevoel van voldoening en helderheid over de vervolgstappen. Raúl, Lucy en ik keken even naar elkaar en we beseften, Visual Thinking: dat maakt data een stuk duidelijker!

24 juni

Hallo dagboek, het is weer even geleden, maar man wat is er veel verandert. Ik ben zo blij met mijn team. Sinds we ons zijn gaan verdiepen in Visual Thinking, zijn we zoveel effectiever in ons werk met elkaar en met anderen! Doordat andere afdelingen, met wie wij in contact kwamen de vruchten van ons werk zagen, is er een verandering gaande in de organisatie! Het MT wil dat alle onderzoeksteams (en ook andere afdelingen!) zich gaan verdiepen in Visual Thinking. Ze geloven dat dit een goede toevoeging is en ons ook naar klanten toe heel erg kan ondersteunen in het communiceren van onze data en inzichten!

Ik probeer het zoveel mogelijk toe te passen in ons werk, voor presentaties om de informatie inzichtelijk te maken naar anderen, maar ook voor onszelf om sneller tot die inzichten te komen.

Ik zal niet snel meer afdruipen naar een ander team voor wat dataverwerking klussen, ik ben echt veel te veel aan het genieten van m’n huidige werk en van Visual Thinking!

Liefs,

Een Visual Analyst


Ben jij ook een Visual Analyst?

Herken je jezelf in dit dagboek?

Wil je graag op zoek naar meer structuur?
Wil je visuals gebruiken om processen, data, verbanden en andere zaken helder te krijgen?

Daar kunnen wij je bij helpen, met het speciale Visual Analyst trainingspad.


Beschikbaar vanaf medio 2021!

Door Georgette Pars