Zakelijk tekenen in Word
Leestijd 4 minuten“He? Kun je zakelijk tekenen in Word?!” Soms val je als expert van je stoel en roep je: “HOEZO wist ik dit niet!” Dat overkwam mij, toen ik ontdekte dat je in de programma’s van Microsoft Office lekker kunt tekenen. Dat kan al langer dan 10 jaren! Waarom gebruiken we dat niet massaal, om onze documenten in Word veel leuker te maken?
Natuurlijk hoef je voor het tekenen in Word geen afgestudeerde ontwerper te zijn. Waar het om gaat, is dat je tekeningen functioneel zijn: dat ze wat toevoegen aan je werk.
Zakelijk tekenen kan direct in Word
Om te tekenen op je computer heb je dus geen ingewikkelde programma’s nodig als Adobe Illustrator. Je kunt direct tekenen in Powerpoint, Word of One Note. In Excel kun je ook tekenen, maar dat werkt niet fijn, kan ik je niet aanraden.
In dit artikel lees je hoe je zakelijk tekenen kunt gebruiken in Word. Lees in de andere artikelen alles over zakelijk tekenen in Powerpoint en zakelijk tekenen in OneNote.
Een Wacom-tablet of je touchscreen laptop
Het enige dat je nodig hebt om te tekenen in Word, is een eenvoudige Wacom-tablet. Zo’n Wacom- tablet is hier te koop vanaf circa €45. Zo’n tekentablet leg je naast je toetsenbord en sluit je via USB aan op je computer. Je installeert een sturingsprogramma en hoppa: je kunt aan de slag.
Heb je een tablet of laptop met touchscreen, dan heb je zelfs de Wacom niet nodig en teken je direct op het scherm met de pencil die bij je touchscreen wordt geleverd. We raden je aan om niet met je muis te tekenen, dat werkt niet fijn.
Voorbeelden van zakelijk tekenen in Word
In je Word-documenten kun je volop gebruik maken van afbeeldingen, iconen en plaatjes die je even snel zelf tekent. Heb je éénmaal een ervaring met eenvoudige afbeeldingen tekenen, dan kun je steeds sneller precies de plaatjes maken die je nodig hebt om je boodschap te illustreren. Je hoeft niet meer urenlang te zoeken naar beeld (dat toch altijd weer standaard is), maar je maakt snel precies dat plaatje dat past.
In een verslag of langer document kun je icoontjes toevoegen. Natuurlijk kun je een afbeelding naast je tekst laten zien, maar je kunt ook denken aan een vaste afbeeldingen in de header van elk hoofdstuk in je document. Of een afbeelding naast een voorbeeld of case. Lange lappen tekst zijn echt niet nodig. Afbeeldingen maken het mooier en bieden je lezer structuur en overzicht.
Maak je in je Word-document een procesbeschrijving? Met een snelle tekening van het proces laat je precies zien wat je bedoelt. Een beeld zegt soms meer dan 100 woorden, dus dankzij je tekening kan je tekst een stuk beknopter.
Naast een tekst in Word kun je, bijvoorbeeld in de marge, afbeeldingen laten zien. Of je splitst je document in twee kolommen: eentje met tekst, en eentje om je denkproces bij de tekst te illustreren met beeld.
Iconen en snelle plaatjes tekenen in Word
Maak jij voor een vergadering of event een agenda of programma? Voeg dan bij de agenda-onderdelen een paar tekeningen of icoontjes toe. Zo zien je deelnemers in één oogopslag wat er gaat gebeuren. Het is niet alleen leuker, maar ook functioneel.
Natuurlijk kun je ook aan notulen van een vergadering tekeningen toevoegen. Gebruik bijvoorbeeld een icoontje voor een discussiepunt, of een actie, of geef elke deelnemer een eigen avatar.
Bij Buro BRAND geven we veel trainingen, workshops en we begeleiden events. Naast de tekst van zo’n event kun je met afbeeldingen aangeven welke werkvormen je met deelnemers gaat doen.
Bij het ontwerpen van een event of workshop werken we ook graag met beelden. Zo kun je lekker snel visueel weergeven hoe je event er ongeveer uit gaat zien en wat het programma wordt. Overleggen met collega-trainers gaat zo lekker vlot en je hoeft zelf minder in detail vooraf uit te schrijven.
Hebben deelnemers aan een event materialen nodig, of moeten ze zelf iets meebrengen? Teken dat naast je tekst. Het valt op en is voor deelnemers een visuele reminder van wat ze zelf moeten meenemen.
Bouw je eigen beeldbibliotheek in Word
Heel cool: afbeeldingen die je in Word maakt, kun je exporteren en opslaan als los bestandje. Maak een aparte folder op je computer, waarin je al die plaatjes opslaat. Zo bouw je een beeldbibliotheek boordevol eigen tekeningen, die je overal en altijd kunt hergebruiken.
Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren te bedenken waarop je tekeningen in Word kunt gebruiken. Hoe ga jij je documenten verbeteren, met eenvoudige zakelijke tekeningen?
Meer leren over tekenen in Word? Doe dan mee aan onze special-training ‘Zakelijk tekenen in Powerpoint en Word’.