Buro BRAND

“He? Kun je zakelijk tekenen in OneNote?!” Soms val je als expert van je stoel en roep je: “WAAROM wist ik dit niet!” Dat overkwam mij, toen ik ontdekte dat je in de programma’s van Microsoft Office lekker kunt tekenen. Dat kan al langer dan 10 jaren! Waarom gebruiken we dat niet massaal, om onze aantekeningen in OneNote veel leuker te maken?

Natuurlijk hoef je voor het tekenen in Word geen afgestudeerde ontwerper te zijn. Waar het om gaat, is dat je tekeningen functioneel zijn: dat ze wat toevoegen aan je werk.

Zakelijk tekenen kan direct in OneNote

Om te tekenen op je computer heb je dus geen ingewikkelde programma’s nodig als Adobe Illustrator. Je kunt direct tekenen in Powerpoint, Word of One Note. In Excel kun je ook tekenen, maar dat werkt niet fijn, kan ik je niet aanraden.

In dit artikel lees je hoe je zakelijk tekenen kunt gebruiken in OneNote. Lees in de andere artikelen alles over zakelijk tekenen in Powerpoint en in zakelijk tekenen in Word.

Een Wacom-tablet of je touchscreen laptop

Wacom Tablet voor OneNote zakelijk tekenen

Het enige dat je nodig hebt om te tekenen in OneNote, is een eenvoudige Wacom-tablet. Zo’n Wacom- tablet is hier te koop vanaf circa €45. Zo’n tekentablet leg je naast je toetsenbord en sluit je via USB aan op je computer. Je installeert een sturingsprogramma en hoppa: je kunt aan de slag.f

Heb je een tablet of laptop met touchscreen, dan heb je zelfs de Wacom niet nodig en teken je direct op het scherm met de pencil die bij je touchscreen wordt geleverd. We raden je aan om niet met je muis te tekenen, dat werkt niet fijn.

Voorbeelden van zakelijk tekenen in OneNote

Naast presenteren en tekstverwerking heeft Microsoft Office ook OneNote, waarmee je snelle notities maakt. Ook hierin zijn tekeningen een geweldige aanvulling. Denk aan de volgende toepassingen:

Visuele aantekeningen maken

Zakelijk tekenen One Note, Microsoft Office

Natuurlijk gebruik je OneNote voor aantekeningen. Maar raak jij ook vaak de weg kwijt in eindeloze lappen tekst? Daarom is het lekker om in je aantekeningen naast tekst ook afbeeldingen op te nemen. Ze helpen je overzicht houden en laten precies zien waar het om gaat. Wissel dus lekker af in je aantekeningen en illustreer je aantekeningen met een snelle schets of plaatje. Je aantekeningen worden er niet alleen leuker van, je onthoudt dingen ook beter en kunt later sneller terugzien waar het ook alweer om ging.

Artikel uitwerken met tekeningen in OneNote

Artikel uitwerken OneNote Zakelijk Tekenen

Bij het schrijven van een artikel kun je de structuur van een artikel even snel uittekenen in een notitie. Het voorkomt dat je te snel gaat schrijven, en het helpt je om eerst een goed overzicht neer te zetten. Waardoor je uiteindelijke artikel sneller af is en beter wordt.

Ontwerpen van een nieuwe training

Nieuwe training ontwerpen in One Note met Zakelijk Tekenen

Bij het ontwerpen van een nieuwe training, beginnen wij bij Buro BRAND altijd met een blanco vel papier. Maar dat kan ook digitaal. Pak je Wacom-tablet en begin eerst te brainstormen terwijl je tekent. Je kunt snel blokken verschuiven en aanpassen. Pas als de hoofdstructuur staat, ga je dingen in tekst uitwerken. Geheid dat je opzet zo veel sneller voor elkaar is.

Concept uitdenken met tekenen in OneNote

Concept uitdenken met tekenen in OneNote

De afgelopen jaren hebben we bij Buro BRAND een aantal boeken uitgebracht, zoals ‘Visual Thinking’ en ‘Visual Doing’ en onze ‘Icon library’. Bij al deze boeken hebben we volop visueel gebrainstormd en dat kan heel goed in OneNote. Een concept uitdenken, globaal pagina-ontwerp maken, lekker schuiven met blokken en teksten, feedback vragen, het kan allemaal.

Visueel brainstormen

Visueel brainstormen in One Note met zakelijk tekenen

Visueel brainstormen in OneNote kun je overal voor toepassen. Een beter concept voor de bedank-pagina op je website? Een proces herontwerpen? Features van een app schetsen, met de belangrijkste schermen? Of een product aanpassen? Je tekent je ideeën snel uit, legt ze aan collega’s voor en krijgt gerichte feedback. Zo kun door lekker te tekenen beter communiceren en je werk sneller en beter doen.

Samenwerken met collega’s in OneNote

In OneNote kun je eenvoudig notities samenvoegen in een notitieblok. Zo’n blok kun je delen met collega’s, teamgenoten of je klant. Zij kunnen je aantekeningen zien, er zelf dingen aan toevoegen en in samenwerken. Zo heb je een eenvoudig notitieblok, waar je heerlijk kunt samenwerken en ideeën uitwisselt.

Je snapt dat we ons afvragen: ‘Hoezo gebruikt niet iedereen zakelijk tekenen in Powerpoint en Word?!’ Meer weten? Klik dan hier om je aan te melden voor onze twee-urige online training ‘Zakelijk Tekenen in Powerpoint en Word’. Alles wat je leert in deze training kun je ook direct toepassen op OneNote.

Door Ellen de Lange-Ros