Buro BRAND
Trek alles uit de kast

Of we nu een speciale werk- of studeerkamer hebben, aan de keukentafel zitten samen met onze partner, of met de kat op schoot op ons balkon; we moesten er afgelopen tijd allemaal aan geloven.

De Corona-maatregelen zorgen ervoor dat we nu massaal thuis de laptop hebben opengeklapt en daar ook nog wel even blijven zitten. Ook bij Buro BRAND. Tijdens dit proces doorliepen we een aantal ongemakkelijke fases, maar kwamen we onderweg ook veel mooie nieuwe ideeën tegen. Als je eenmaal thuis gesetteld bent, hoe zorg je er dan voor je zowel effectief als creatief en visueel kunt blijven werken?

Gebaseerd op een aantal persoonlijke ervaringen en experimenten hebben we acht tips voor je op een rijtje gezet, om effectief, creatief maar vooral ook visueel te blijven werken!

1. Richt een overzichtsmuur in

Als je de ruimte hebt, richt dan een stukje muur in voor een visueel track board. Neem hier de ruimte om dingen bij te houden. Je kan hier denken aan een planningsoverzicht met sticky notes, een prioriteitenlijst, of misschien wil je wel scrummen met je hele gezin? Voor alle mensen die nu thuis hun workout doen, houd op de muur je voortgang of een 30 dagen challenge bij. Niks is leuker dan afstrepen! 

Andrei van Buro BRAND Eastern Europe heeft thuis een motiverende ‘weightloss tracking wall’

2. Gerecycled kartonnen to do bord 

Ik ben zelf fervent gebruiker van een kartonnen taken bord, een soort analoog Kanban bord. Ik heb een oud stuk doos van een pakket getransformeerd naar een bord waar ik al m’n taken op bijhoud. Het kost én geen moeite én geen geld, en hierna heb je een leuk compact overzicht van je to do’s, doing’s en done’s. Dit kan een compacte vervanger zijn van de muur op nummer 1.  

Willemiens kartonnen to do bord

3. Werk op een whiteboard

Whiteboards zijn ideaal om aantekeningen op te maken. Schroom niet om een groot whiteboard (geleend van het werk?) op te hangen of neer te zetten, of juist een kleintje bij de hand te houden. Zo’n whiteboard nodigt schetsen en brainstormen uit. Wat ook handig is zijn whiteboard notitieboekjes met speciale stiften, en die zijn ook nog eens goed voor het milieu! Tip: bestel dan wel die zonder voorgedrukte lijntjes zodat je vrij kunt tekenen. 

CorrectBook en Bambook zijn hele handige whiteboard notitieboekjes!

4. Digitale (aan)tekeningen maken

Je kunt je analoge aantekeningen natuurlijk per foto aan je collega’s laten zien, maar het is ook een mooie tijd om te starten met digitale notities. Een Wacom tablet –kan ook meteen je muis vervangen-, of iPad zijn hier ideaal voor. Op deze manier kun je nog steeds je aantekeningen visueel en persoonlijk houden, en tegelijk ook snel met anderen delen.

5. Trek alles uit de knutselkast

Karton, pritstift, kleurpotloden en tipex; probeer creatief te zijn met wat je allemaal tegenkomt. Kun je taken clusteren in kleur of materiaal? Kun je een sticker plakken elke keer als je iets hebt afgerond? Desnoods rijg je een to do slinger van vouwblaadjes; alles om visueel en effectief aan het werk te kunnen en tegelijk een beetje lol te hebben. Heb je schilders- of inpaktape? Verdeel je muur dan in vlakken en gebruik sticky notes om ze te vullen. Zie ook de muur bij punt 1.

Ook met een verdwaalde envelop en een balpen kun je creatief zijn, leef je uit! Kun je hier zien wie wie heeft nagetekend?

6. Knutsel je eigen go / no go

Maak een rood (Stop! Nee!) en een groen (Go! Yes!) bord of kunstwerk van alles wat je kunt vinden in huis. Spreek af met je team dat je dit voor de camera omhoog houdt als mensen mogen stemmen of hun mening over iets mogen geven. Succes en plezier gegarandeerd!

Als je geen papier in huis hebt, kies dan een groene plant en een rode mok. Wees creatief, als het maar groen en rood is.

7. Online tools voor creativiteit

Wij zijn enthousiaste Mural gebruikers! Dit programma is ideaal voor visuele samenwerkingen. Het werkt in principe als een digitale muur waar iedereen live sticky notes, aantekeningen, tekeningen en afbeeldingen kan plakken. Gebruik dit in samenwerking met Zoom of Slack en je virtuele meeting kan van start. Een andere app waar we veel positiefs over horen, is de app Miro. 

Maak een visueel verslag van een online meeting of pitch jouw plan aan de hand van een schets; je kunt in veel online tools files delen in de chat, of houd je tekening omhoog voor de cam. Wedden dat je indruk maakt en meteen kan peilen of jullie het over hetzelfde hebben? Als je eerst meer wilt leren over Zakelijk Tekenen dan zijn onze boeken misschien iets voor jou.

Mahana’s creatieve thuiswerkplek

Experimenteer en leer

Juist nu we op afstand werken en communicatie een uitdaging kan zijn is visueel werken een uitkomst. Probeer af en toe eens iets nieuws uit en laat je inspireren door wat anderen allemaal al voor je getest hebben. Zoek naar een tool die jouw unieke thuiswerk situatie nog leuker en effectiever maakt. Zet een keer een test call/brainstorm/vergadering op en probeer het meteen uit met je collega’s.

Mocht je op zoek zijn naar een online praatplaat sessie, creatieve workshop of wil je een visuele training ervaren? Klik dan hier voor een afspraak in Roberts virtuele koffie quantine.

In dit artikel zijn affiliate links opgenomen. Mocht je als bezoekers iets aanschaffen via deze links, dan ontvangen wij daar een klein bedrag voor. Je betaalt hiervoor niks extra’s voor je product, en tegelijk helpt het ons een klein beetje.

Door Willemien Brand