Buro BRAND
Praatplaat Workshop

Vraag 

Hoe kunnen we onze visie en strategie helder communiceren naar onze klanten en collega’s?

Plan van aanpak

  • Co-creatieve training visuele oefeningen
  • Visie-onderdelen verbeelden naar iconen
  • Visie iconen evaluatie en kiezen
  • Samen metafoor en design voor visuele weergave Visie bepalen
  • Uiwerken tot communicatie eind produkten

Doorlooptijd 

Eén maand  

Resultaat

Heel veel onderlinge afstemming en energie en een praatplaat / visualisatie die impact heeft en waar iedereen achterstaat

CARDEA Jeugdzorg had een visiedocument ontwikkeld waarin zij haar missie, visie en kernwaarden beschreef. In plaats van een zwaar en lijvig document wilden ze een sprankelende vorm van hun visie die ze ook snel zouden kunnen delen met hun eigen collega’s en hun (potentiële) klanten. Dit is waar Buro BRAND in beeld kwam, wij werden ingeschakeld om samen met hen hun visie document te verbeelden in een inspirerende praatplaat. Doordat de situatie vereiste dat iedereen vanuit huis eraan mee kon werken, tijdens de periode van COVID-19, is de praatplaat workshop die Buro BRAND regelmatig geeft vertaald naar een virtuele workshop. Hierbij co-creëerden we sámen met CARDEA online een praatplaat.

Buro BRAND ontwikkelde en faciliteerde een virtueel programma verspreid over 3 middagen waarbij er gebruik werd gemaakt van slimme online tools, zoals ZOOM, Miro en Google Jamboard, om te kunnen komen tot een praatplaat net als dat we in real life zouden doen. De werknemers van CARDEA hebben eerst zelf de tekenschoenen aangetrokken, en zijn onder onze begeleiding zelf gekomen tot de visuele invulling van hun plaat. Op deze manier kunnen we garanderen dat de inhoud van de plaat ook zo dicht mogelijk ligt bij het beeld dat de klant er zelf bij heeft, en wil uitdragen. De grafisch vormgevers van de studio van Buro BRAND hebben ervoor gezorgd dat de ideeën en tekeningen van CARDEA zijn uitgewerkt en gedigitaliseerd. 

De ontstane plaat kan gebruikt worden als poster, virtueel en analoog, en is ook omgevormd tot een opvouwbare flyer variant voor de werknemers. Daarnaast kunnen in de toekomst de losse iconen die CARDEA heeft bedacht hergebruikt worden in documenten, presentaties en verdere media. 

Het stappenplan

  1. Samen met de initiatiefnemer van CARDEA is er overlegd wat de doelstellingen van de workshop zijn. CARDEA heeft het visiedocument met Buro BRAND gedeeld, en daar is een voorstel uit gekomen van een visueel programma. Hier is samen met CARDEA naar gekeken, waarna er werd besloten om het programma te verdelen over 3 korte workshops, met daartussen 2 huiswerkopdrachten voor de deelnemers. 
  2. Tijdens de 1e workshop kregen de werknemers een zakelijk tekenen training. Na het oefenen met deze vaardigheid, kregen ze huiswerk mee om allen een klein onderdeel uit het visiedocument te visualiseren in een icoon. 
  3. Tijdens de 2e workshop zijn alle iconen met elkaar gedeeld en gefinetuned, en zijn we met de hele groep gaan werken aan een passende metafoor. Na deze sessie kreeg de groep huiswerk om feedback voor te bereiden voor de laatste sessie. 
  4. Tijdens de 3e workshop is de groep gaan werken aan de layout en indeling van de praatplaat, en de verdere invulling van de metafoor.
  5. Samen met een kleinere groep van werknemers van CARDEA zijn de resultaten van de 3 workshops begeleid tot de digitale versie. De praatplaat is door ons digitaal uitgewerkt tot een inspirerende poster, een opvouwbare flyer en tot losse iconen die voor veelzijdig gebruik geschikt zijn. 

Wil je ook een praatplaat laten? Hier lees je hoe we je helpen met het maken van praatplaat met jouw verhaal. Hier vind je de data voor onze praatplaat-training, waarin je zelf leert een praatplaat te maken.

Zit jij met eenzelfde uitdaging?

Bel ons gewoon (vinden we altijd leuk) en we kunnen je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden!

Bel ons: 070 204 40 49