Buro BRAND

Voor ons is het niets nieuws, werknemers die tekenen. Al jarenlang geven wij bij bedrijven als ING, KPN en noem maar op workshops Zakelijk Tekenen. Niet zo zeer om ze mooi of juist te leren tekenen. Maar omdat er zoveel overlegd, vergaderd en gemaild wordt; Er zo veel woorden worden gebruikt.

Soms heb je andere tools en skills nodig om effectief te communiceren. Zoals, bijvoorbeeld, tekenen. Maar wat gebeurt er nu precies wanneer je tekent?

 • Je organiseert je gedachten.
 • Patronen en verbindingen worden zichtbaar
 • Het kan (vergaderingen) samenvatten
 • Of informatie organiseren
 • Het simplificeert (wanneer dat nodig is)
 • Het wordt tastbaar
 • Je kunt ergens op ‘voortbouwen’
 • Je krijgt nieuwe ideeën
 • Mensen staan meer open
 • De neiging om op kleine, onbelangrijke details te focussen verdwijnt
 • Het maakt het onderwerp, of de verslaglegging, benaderbaar en toegankelijk

Natuurlijk hoef je niet ALLEEN maar visueel te communiceren. Zie het als aanvulling op geschreven en gesproken tekst, daar waar het waarde kan toevoegen.

Dat geeft me ineens het idee om hier op kantoor eens een ‘visueel dagje’ te organiseren, waar er niet met elkaar gesproken mag worden, alleen maar getekend. Lijkt me een interessant experiment. Op het eerste gezicht niet heel praktisch, maar je creëert er wel heel veel lef en durf mee, omdat het MOET. Lef hebben, merken wij, is heel belangrijk wanneer je wil beginnen met tekenen tijdens je werk of in een (je) werkomgeving.

We kunnen allemaal tekenen. Op de basisschool zijn echter velen van ons ontmoedigd en is het lef verdwenen waardoor we deze vaardigheid niet verder hebben ontwikkeld. Jammer, want we zijn allemaal heel erg visueel ingesteld. Zicht is veruit de belangrijkste manier waarmee we leren over de wereld om ons heen en veel van ons denken zelfs in beelden.

Hetzelfde geldt voor creativiteit. Ook dat hebben we allemaal in ons. Misschien ben je ook hierin ontmoedigd. En zelfs als je dat niet bent is de kans groot dat hier geen ruimte voor is (geweest) in je educatie of op je werk. In 2010 heeft IBM een onderzoek gehouden onder CEO’s en zij geven aan dat zij geloven dat, om succesvol te zijn in deze wereld die almaar complexer wordt, creativiteit de meest cruciale factor is. Volgens een onderzoek van het World Economic Forum ‘The Future of Jobs’ zal creativiteit in 2020 zelfs in de top 3 staan van vaardigheden die werknemers nodig hebben.

Laat tekenen nou net iets zijn dat van nature als creatief wordt gezien. Creativiteit gaat over je verbeelding gebruiken en nieuwe verbanden leggen, waardoor er iets nieuws ontstaat (een oplossing, inzicht of een idee). Het vermogen om iets ‘te scheppen’. Tekenen en visueel werken is uitermate geschikt wanneer je probeert te verbeelden en kan in een oogopslag inzicht geven waardoor (nieuwe) verbanden zichtbaar worden.

Ik hoop hiermee de vraag uit de titel van deze blog beantwoord te hebben. Natuurlijk valt er nog veel meer over te zeggen. Wat ik wel nog graag mee wil geven is dat onze ervaring met tekenen vooral is dat mensen er heel blij en enthousiast van worden! Dat mensen het soms heel verfrissend vinden en hoe je merkt dat mensen direct meer betrokken zijn bij de discussie en het eventueel te behalen eindresultaat.

Door Georgette Pars