Buro BRAND

Jij geeft de training ‘zakelijk tekenen op je tablet’. Maar wat doe je er nou zelf mee?

Bij Buro BRAND teken ik veel op de tablet, bijvoorbeeld illustraties voor een jaarverslag, een praatplaat of notulen van een overleg. Thuis gebruik ik de tablet voor van alles. We hebben bijvoorbeeld zelf het geboortekaartje voor mijn dochtertje gemaakt. Of ik gebruik de tablet voor projecten in huis, zoals een verbouwing. Met de camera maak ik een foto en daarna kan ik lekker aantekeningen maken op die foto. De tablet is als een handig digitaal schriftje dat ik er steeds weer bij pak.

Wat teken je zelf het allerliefst op je ipad?

Ik reis met de trein van mijn huis in Apeldoorn naar Buro BRAND in Den Haag. Ik vind het heerlijk om landschappen te tekenen terwijl ik uit het raam staar. Natuurlijk niet heel precies maar ik doe inspiratie op. Dan teken ik bomen, of het bos zonder bladeren, of berglandschappen die eindeloos doorgaan.
Een guilty pleasure van mij is ruimteschepen. Van alles wat ik vanuit de trein zie, maak ik dan een ruimteschip, zoals een vertrektijden bord, of markante gebouwen in de binnenstad van Den Haag. Die tekentip kun je zelf ook toepassen, om je creativiteit lekker te laten stromen: maak iets anders van de vormen die je om je heen ziet en ga lekker fantaseren.

Wat kunnen mensen in hun werk met tekenen op de tablet?

Eén van de meest handige dingen vind ik: het maken van eenvoudige icoontjes. Ook kleine tekeningen kun je in je werk gebruiken. Bijvoorbeeld op een website, bij een artikel, of als je iets aan collega’s wilt uitleggen.
Pas nog werkte ik met een communicatie-afdeling die animaties maken met standaard foto’s. Daarvoor kunnen ze ook eigen tekeningen gaan gebruiken, die je laat bewegen met Prezi en Powerpoint.
Verder is het leuk om visuele notulen te maken, door tijdens een vergadering mee te schrijven op je tablet en er kleine doodles bij te maken. Dat helpt je later weer met het beter onthouden of uitwerken van je aantekeningen. Of je deelt je visuele notities direct met je collega’s. Ook praatplaten kun je prima op de tablet maken, bijvoorbeeld om ideeën met collega’s of klanten te delen.

Je kunt zulke visuele notulen of tekeningen makkelijk delen: met Airdrop, via email of bestandsdeling. Je hoeft geen foto’s meer te maken van je tekeningen en de belichting is altijd goed.

Wat is een misverstand over tekenen op je tablet?

Ruimteschip Buro BRAND

Omdat een tablet een mooi apparaat is, denken mensen dat je er ook mooi op moet tekenen. Maar dat hoeft helemaal niet. Juist eenvoudige tekeningen zijn krachtig. Soms denken mensen ook dat je, vanwege alle functies van de tablet, een ingewikkelde tekening moet maken. Maar tekenen op de tablet is net zo eenvoudig als tekenen op papier.

Wat heb ik nodig voor de training ‘zakelijk tekenen op de tablet?

Voor de training heb je een eenvoudige iPad en een Apple Pencil nodig. Die kun je trouwens ook van ons lenen tijdens de training. Na je inschrijving vertellen we je met welke programma’s wij het liefste werken; die kun je thuis alvast installeren als je je eigen iPad meebrengt. We hebben deelnemers met weinig tablet-ervaring, maar er doen ook mensen mee die bijvoorbeeld al visuele notulen of een praatplaat op de tablet hebben gemaakt. Voor beide groepen is de training geschikt; ook ervaren mensen leren nieuwe dingen.

Hoe kan ik beginnen met zakelijk tekenen in mijn eigen organisatie?

Er zijn mensen die tegen hun leidinggevende zeggen: ‘ik wil een tablet, want ik wil onze meetings visueel gaan vastleggen.’ Dat kan een goed argument zijn om zoiets geregeld te krijgen. Ook is het handig en gewild dat je eigen illustraties voor je werk kunt maken. Tijdens onze training laat ik je graag zien wat je allemaal kunt met zakelijk tekenen op je tablet.

Michiel laat zich inspireren door vormen die hij ziet, om ruimteschepen te tekenen
Door Hugo Seriese